Eerlijkheid duurt het langst

“Mamma, mag ik woensdag bij jou blijven?” vraagt mijn oudste dochter. We kijken samen tv. en ze ligt tegen me aan. Ik reageer een beetje versuft met een nee. Ik zit midden in een programma en ben erg afgeleid. Ze drukt haar hoofd nog dichter tegen me aan en neemt genoegen met mijn antwoord.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Over een week word ik via een kijkoperatie geopereerd aan mijn galblaas. Zoals de anesthesist zei: “Mevrouw is super gezond …. Op dit kleine dingetje na.” Niets ernstigs dus, maar ik merk dat het me flink bezig houdt. Lijstjes maken van met wie wat en waar, medicijnen in huishalen, mezelf voorbereiden, de juffen op de hoogte stellen, mijn werkzaamheden stroomlijnen (zowel bij mijn baas als binnen mijn praktijk) , het huishouden op orde maken, boodschappen doen en af en toe genieten van de zon.

Uit ervaring weet ik dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ik neem mijn drie kinderen hierin dus mee. Samen bekijken we een animatie filmpje over de ophanden zijnde operatie. Mijn zoon van 11 roept meteen opgelucht: “Het is veel minder erg dan ik dacht.” Hij stapt vrolijk op zijn fiets naar de gymles. Mijn oudste dochter van 9 is een beetje stilletjes. De week erna knuffelt ze me werkelijk waar op elk moment en krijg ik kusjes te over. Onze jongste van 7 is vooral praktisch bezorgd. “Mamma, wie komt mij dan uit school halen?”.

Zorgzaam

Als ik ‘s avond lekker met mijn lief op de bank zit, schiet het voorval met mijn dochter me ineens weer binnen. Ik vertel hem er over en vraag wat hij er van vindt. Gelukkig hebben we samen de Wijze Ouder cursus van Sensikids gevolgd en leerden we tijdens deze avonden o.a. dat je maar beter eerlijk kunt zijn tegen je sensitieve kinderen. Zij voelen immers meer dan andere kinderen aan dat je iets spannend vind, dat je verdrietig bent of dat je ergens tegen op ziet.

Hij vraagt mij of ik doorgevraagd heb. Hij is nieuwsgierig naar de onderliggende gedachte. Misschien wil ze wel goed voor mij zorgen zo stelt hij zich voor. Onze dochter wordt daar inderdaad altijd erg blij van. Ik bedenk me dat ik niet doorgevraagd had. Ik zat immers in een film. Ik besluit deze week een moment te creëren om het haar te vragen.

Ik vraag hem hoe hij zich voelt en in alle eerlijkheid krijg ik antwoord.

Het is een heerlijk avond, waarin we goed voor ons zelf en onze kinderen zorgen.

Hoe kun je helpen?

’s Morgens tijdens het aankleden vraag ik mijn dochter waarom ze vroeg of ze op woensdag bij mij mocht blijven. Zoals mijn man al voorspelde, wil ze graag goed voor mij kunnen zorgen. Ik stel haar voor dat ik er vandaag over na ga denken en dat we het er vanavond met zijn tweetjes nog eens over hebben. Ik krijg een dikke knuffel en ze huppelt naar school.

Die avond vertel ik haar dat ik nagedacht heb over haar vraag en zij vertelt dat ze graag een kopje thee voor me wil maken als ik weer thuis ben. Ik vertel haar eerlijk dat ik sommige dingen rond om de operatie best een beetje spannend vind omdat ik het nog nooit heb meegemaakt. Ik zal ‘sissen als een slang’ als ik het niet meer weet of even ‘In de knoop uit de knoop’ doen. Ze kijkt me lachend aan. Ja, die oefeningen kent ze ook van haar Ik ben oké training. Ik vertel haar dat ik woensdag vooral zal slapen en in bed zal liggen. Ik vertel haar dat ze ook goed voor me zorgt als ze meegaat met de juf van BSO en plezier kan hebben. Ik kan dan ’s avonds uitkijken naar haar verhalen van de dag en misschien kan ze dan samen met pappa wel een lekker kopje thee voor me maken. Donderdag kan ze hetzelfde doen en vrijdag hebben we samen een pyjama dag. Ik zal dan vast minder slapen en kan best een beetje hulp gebruiken. Ze kijkt me stralend aan. Daar had ze zelf nog niet aan gedacht. Ik krijg een dikke knuffel en ze valt heerlijk in slaap.

De praktijk

Hoe mijn voorbereidingen in de praktijk gaan uitwerken is nog een groot vraagteken, maar ik heb er een goed gevoel over. Dit straal ik blijkbaar ook uit naar mijn drietal, want de rust keerde dit weekend terug. Eerlijkheid duurt het langst.

Tineke

Een reactie plaatsen