Kwaliteiten van HSK’s

Jammer genoeg vallen de negatieve kanten van sensitieve kinderen eerder op dan dat we hun kwaliteiten zien en benutten. Help je mee om dit te veranderen?
Welke prachtige kwaliteiten laten deze kinderen ons zien?

Twintig procent van de kinderen geeft blijk van een sensitieve beleving van de wereld waarin ze leven. Deze kinderen zijn sensitiever dan anderen: ze reageren vanuit hun gevoel op de gebeurtenissen. Ze zijn gevoelig voor geuren, kleuren, beelden, sfeer en sensaties in hun lichaam nemen ze versterkt waar. Hun zintuigen staan altijd op 'scherp'.
Kevin bijvoorbeeld, vindt vaak dat zijn kleren te strak zitten en kan zich daardoor moeilijk concentreren. Josefien schrikt van harde geluiden en doet er alles aan om niet steeds te schrikken. Het gevoel in haar lichaam maakt haar in de war. Dirk heeft steevast woedeaanvallen als hij uit school komt. En dat terwijl hij juist een erg hulpvaardig kind is en altijd op anderen let. Koosje gaat in de klas zo op in wat ze meemaakt, in alles wat ze ziet, hoort en ruikt, dat ze het erg moeilijk vindt om haar werkjes te doen. Daarentegen begint Tim juist wanneer het stil wordt in de klas te bewegen en te praten. En net als Martijn kan hij erg nadenken over onrecht dat hij meemaakt. Als een vriend wordt gepest op het schoolplein bijvoorbeeld.

 

Soms vraagt de juf of meester zich af of Kevin, Josefien, Dirk en Koosje geen ADHD, ADD of andere stoornis hebben. Samen met de ouders zoeken ze naar oplossingen.
Steeds vaker zoeken ouders zelf naar goede ondersteuning. Omdat in de reguliere hulpverlening de hoogsensitieve kinderen nog niet altijd worden herkend en erkend voor wat betreft hun kwaliteiten, hebben we ons platform opgericht. Consulenten van het platform geven cursussen: aan de ouders, maar zeker ook aan de kinderen zelf.
Praktijk Wijze Ouders ontwikkelde cursussen voor kinderen van 6-10 jaar, voor pubers (kijk op www.powerpubers.nl) en vanaf deze zomer kunnen de eerste consulenten ook aan het werk gaan met kleuters (5-7 jaar). Wij denken namelijk dat hoe eerder we beginnen om deze groep te ondersteunen, ze des te minder kans maken op problemen op leergebied en sociaal-emotioneel gebied. Kijk voor de doelstellingen op www.wijzemoeders.nu

Ze zoeken graag verbinding, hebben vaak een totaal overzicht, zijn empathisch, zich meer bewust van het onbewuste, zoeken en creëren harmonie, zijn tolerant, houden van rechtvaardigheid en eerlijkheid, zijn zachtaardig, hulpvaardig, vriendelijk en gevoelig en kunnen makkelijk 'out of the box' denken. Ze hebben door het totaaloverzicht vaak eerder door dan anderen wat er gaat gebeuren, hebben een sterke verbeeldingskracht, zijn visueel ingericht, natuurgericht en houden meestal van dieren. Ook voelen ze zich vaak erg betrokken bij wat er in de wereld gebeurt, kunnen ze zich heel goed voorstellen hoe anderen zich voelen, pikken ze veel op van anderen en kunnen ze veel hebben.

Eigenlijk hebben ze één ding altijd wel gemeen met elkaar: als je het woordje 'te' voor een kwaliteit zet, zien we de lastige kant van hoogsensitief zijn.