Het Sinterklaasfeest en sensitieve, prikkelgevoelige kinderen

images-1

Door: Petra van der Gulik, kindercoach en Sensikids coach (Amsterdam)

Kijk op https://sensikids.nl/petra-van-der-gulik/ voor haar gegevens.

December is een sfeervolle en ook stressvolle tijd.

Cadeautjes, samenzijn, verwachtingen, drukte en gezelligheid. Maar voor je hoog gevoelige kind heeft dit ook veel impact. En daardoor is het niet altijd even gezellig en dit heeft ook invloed op jou en je gezin.

Bereid hen voor
Hooggevoelige kinderen hebben vaak meer moeite met veranderingen en als zij niet weten waar ze aan toe zijn, al helemaal. En deze tijd staat daar bol van. Het is een spannende periode met veel indrukken en prikkels. Dat levert hen extra spanning en stress op en overprikkeling ligt op de loer. Wat je kind ten eerste helpt, is dat je hem of haar goed voorbereid. Neem hen mee in wat er staat te gebeuren en wanneer. Dat geeft duidelijkheid en houvast.

Verplichtingen en ‘moeten’
Als ouder kun je best wel wat druk ervaren en een gevoel van ‘moeten’. Op school worden extra handen gevraagd. Je moet extra inkopen doen. Er wordt van alles georganiseerd omtrent Sint en Kerst. En waar het voorheen alleen Sint op school, thuis en bij opa en oma was, zijn er tegenwoordig meer adressen en activiteiten bijgekomen. De sociale druk in deze tijd is hoog. Het wordt zo een lijst van verplichtingen en ‘moeten’. Het is belangrijk dat je het voor jezelf ook leuk houdt, want jouw stemming en stress pikt je kind op. Kijk waar je in kan begrenzen of wellicht kan samenvoegen. Bedenk of je er wel goed aan doet om alle verschillende adressen langs te gaan en mee te doen met alle activiteiten. Is het niet fijner ook eens de keus te maken thuis te blijven en met het gezin tijd door te brengen met spelletjes of rustig een boekje lezen en een kop warme chocomel?

Sinterklaasfeest en o jee’s
We zitten nu midden in het Sinterklaasfeest. Pakjesavond staat voor de deur. Ik zat laatst te overpeinzen hoe deze tijd voor mij als hoogsensitief kind was. Ik vond het best een spannende periode. Ik wilde lief zijn anders kreeg ik geen cadeautjes. Sint wist tenslotte alles. Ik zong heel hard als ik mijn schoen zette want anders had Piet mij niet gehoord door de harde wind en werd mijn schoen niet gevuld. Ik maakte meesterwerken van mijn verlanglijstje en tekeningen. Ik was er druk mee. Ook in mijn hoofd. ‘Zal Piet al geweest zijn? Wat zal er in mijn schoen zitten? Als hij mijn verlanglijstje maar niet vergeet. Straks rijdt hij ons huis voorbij.’ Ik lag er wakker van.

De momenten dat Piet langs kwam herinner ik mij nog erg goed. Opeens werd er keihard op de deur geklopt en met pepernoten gegooid. En klap weer die deur dicht. Schrik. Mijn hart klopte in mijn keel. En bij feestjes stonden heel veel kinderen hard te roepen, te zingen en te springen. Een drukte van belang. Ik keek de kat liever uit de boom. Ik was meer bezig met de indrukken te verwerken dan dat ik echt meedeed. Piet kwam met zoveel bombarie binnen dat ik bijna in mijn vader kroop. Op school in de klas werd ik naar voren geroepen om een cadeau in ontvangst te nemen. Vol in de picture en het was al zo spannend om bij Sint te komen en zijn vragen te beantwoorden.

Achteraf denk ik O jee, wat een spanning, wat een indrukken en prikkels allemaal en wat veel O jee’s. En toen bestond het Sinterklaasjournaal dat de spanning van tevoren al flink opbouwt nog niet eens en was er veel minder commercie. En natuurlijk was het ook een hartstikke leuke tijd en genoot ik. Want wie wil dat als kind nou niet, snoepgoed en cadeautjes.
Wellicht leuk eens terug te gaan in je eigen herinneringen. Wat herinner jij je nog als kind?
Vervolgens wil ik je uitnodigen om je ook in te leven in je kind. Sta er eens bij stil: wat gaat er in jouw kind om en wat komt er allemaal op hem of haar af?

Gewenst en ongewenst gedrag
Alle spanning, indrukken, gekkigheid, activiteiten, verwachtingen en snoepgoed zorgen voor flinke pieken en dalen en overprikkeling. Hyper, blij, moe, dwars en huilerig. Dat kan tot ongewenst gedrag leiden en jouw pan doen overkoken. Zeker als je zelf ook veel druk ervaart.

Wat je als ouder graag ziet is dat je kind sociaal gewenst gedrag laat zien en meedoet. Meedanst met de Pieten, Sinterklaas een hand durft te geven en luid en duidelijk dankjewel voor de pepernoten en cadeautjes zegt. Maar je kind durft niet en kruipt achter je en houd je stevig vast. Je duwt je kind wat naar voren. ‘Toe dan.’ ‘Wat je zeg dan?’ ‘Kom op, doe eens mee’.
Of je kind zoekt het andere uiterste op en gaat de clown uithangen en wordt hyperdepieper. En gedraagt zich niet zoals jij zou willen. ‘Gedraag je eens normaal.’ ‘Ik schaam me dood. Als je zo doet, gaan we weer.’ Jij baalt. Tsjonge, Waarom kan mijn kind nooit eens normaal mee doen?

Hoe kun je je kind bijstaan
Leef je in in je kind en probeer eens voorbij het gedrag te kijken. Bij hooggevoelige kinderen werkt het gewoon net allemaal even anders. Zij hebben veel meer te verwerken en een intensere beleving. Je kunt je afvragen of het niet allemaal teveel is voor je kind en hoe je dit wat meer en beter kunt doseren. Probeer je kind niet te corrigeren of te pushen. Geef ze de tijd en geef ze de ruimte. Leg je kind liever geen extra druk op door opmerkingen over jouw verwachtingen of hoe jij wilt dat je kind zich gedraagt. Laat maar even. Houd je kind liever even vast. Ga achter je kind staan en leg je handen op de schouders. Voer wat lichte of stevigere druk uit als meer druk nodig is. Dat biedt veiligheid en zo kan de onrust afvloeien.

Wil je meer leren hoe jij je hooggevoelige kind beter kan begeleiden? Er worden naast trainingen voor kinderen ook ouder cursussen aangeboden door SensiKids coaches.

Veel plezier volgende week!

 

Petra van der Gulik

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Een reactie plaatsen