Ziek

GetAttachment

Door Els Zandstra

Mam!! Vanuit de slaapkamer van mijn dochter klinkt een wanhopige kreet in het holst van de nacht. Direct daarop volgt een onbedaarlijk huilen. Ik snel naar haar kamertje en zie meteen dat ze hoge koorts heeft. Ze zit rechtop in bed, haar haren plakken aan haar voorhoofd en ze lijkt dwars door me heen te kijken. Intussen gaat het schreeuwen onbedaarlijk door.

Sensitief en prikkelgevoelig

Mijn dochter is sensitief en prikkelgevoelig. Ze heeft hele gevoelige zintuigen. Ieder ochtend is het voor haar een overwinning om zich aan te kleden. Inmiddels hebben we hier een weg in gevonden. Zo kiest ze altijd zelf haar kleding, bestel ik speciale sokken zonder naadjes en weet ik precies welk ondergoed haar lekker zit. Verder is het belangrijk om haar niet te pushen en de tijd te geven die ze nodig heeft. Het allerbelangrijkst is dat ik zelf rustig en geaard ben.

Ik vond haar al een paar dagen niet in haar doen. Ze had veel last van haar kleding, schoenen waren een drama en ook haar volumeknop stond wat wijder open dan gebruikelijk. Ik vroeg me af wat het kon zijn. Was er thuis iets verandert? Was ik teveel weg? Te druk geweest op school? Teveel gespeeld? Juf niet in haar doen? Ik kon er geen vinger op leggen en had het noodplan al ingezet. Op tijd naar bed, minder spelen, extra gezond eten, een keer niet naar de knutselclub, massage van de voetjes…prikkelreductie.

Maar die nacht werd het duidelijk. Ze was ziek. Behoorlijk ziek. De thermometer gaf 40 graden aan. Bij ons thuis geldt de regel ‘als je ziek bent, mag je naast mama slapen’. Dus manlief werd naar de logeerkamer gebonjourd en de zieke kwam bij mij in bed. Dit was maar goed ook, want ondanks het aspirientje bleef de koorts erg hoog en van slapen kwam niet veel.

De volgende dag was het niet veel beter. Op de bank werd een heerlijk bedje opgemaakt. Ze was te ziek om iets te doen en sliep bijna de hele dag. Een paar keer werd ze snikkend wakker. Op een gegeven moment schreeuwde ze: ‘Mam, mijn hele lijf is op hol geslagen!’

Over- en ondergevoeligheid

Mijn dochter registreert sommige prikkels heel sterk. Kleding kriebelt altijd op haar huid en zit te strak of juist te los. Het liefst vermijdt zij het aankleden, wat natuurlijk onmogelijk is. Haar tastzin, de huid, is erg gevoelig.

Op andere gebieden heeft zij juist een ondergevoeligheid. Zo kost het haar moeite om haar aandacht te richten. Om op school toch op te kunnen letten gaat ze vaak wiebelen op haar stoel en soms door de les heen praten. Door gebruik te maken van een tangle en een wiebelkussen gaat het inmiddels een stuk beter.

De registratie van prikkels verloopt niet goed: er worden teveel of te weinig prikkels doorgegeven aan haar evenwichtssysteem.

Prikkelgevoelig en ziek

Voor zo’n sensitief en prikkelgevoelig meisje is het extra vervelend om ziek te zijn. Wanneer je ziek bent is je huid meestal extra gevoelig en voor mijn dochter telt dit nu dubbelop.

Van binnenuit ontstaat nu ook een extra overprikkeling. Haar lijfje is hard aan het werk om beter te worden. Door de overprikkeling ervaart zij veel stress en dat is niet oké als je beter wilt worden….wat kun je als ouder doen in zo’n geval?

Tips

  • Beperk schermtijd. Besef dat 80% van de prikkels visueel is.
  • Zorg dat de temperatuur in de kamer is afgestemd op je zieke kind.
  • Wanneer je kind hiervan houdt: knuffel veel! Wanneer je kind hier niet zo dol op is, blijf dicht bij hem in de buurt.
  • ‘Erken de stress die je kind ervaart door het ziek zijn. ‘Ik begrijp dat je je zo voelt, het is ook heel naar’.
  • Zorg voor kalmering wanneer je kind in paniek raakt (mijn dochter had dat toen ze voelde dat haar lijf op hol sloeg), geef wat water, iets te eten, adem even goed in en uit.
  • Verzin samen een oplossing. Wat zou jou nu helpen? Mijn dochter en ik hadden na een paar dagen bedacht dat het toch beter was om even langs de dokter te gaan.
  • Help je kind benoemen wat er wordt waargenomen (herkennen van stress) Waar voel je pijn in je lijf?’
  • Beperk geluid. Niet de hele dag de radio op de achtergrond, of luid werktelefoontjes plegen.
  • Geef je zieke kind zachte kleding en een zachte deken.
  • Laat je kind goed uitzieken. Zelf heb ik mijn dochter na deze stevige griep van anderhalf week nog drie extra dagen thuisgehouden om aan te sterken. In die dagen is ze regelmatig buiten geweest, heeft ze heerlijk geknutseld en wat leuke films gekeken. Na zo’n stressvolle gebeurtenis is het goed om even te ontspannen!

Bron: De stressladder, Silvia van Zoeren

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Een reactie plaatsen